Este raftingul periculos?

La o tură de rafting poate participa  oricine are puțină curiozitate și spirit de aventură. Ca orice sport și raftingul prezintă unele riscuri, dar cu un echipament adecvat și cu îndrumarea ghizilor cu experiență, o să fie o super aventură.

Care este ținuta potrivită?

Multe persoane ne adresează întrebări legate de ținută. Ei bine pentru o tură de rafting vei avea nevoie de un costum de baie. Restul echipamentului (costum neopren, cască, vestă, papuci) le primești de la noi. Trebuie să menționăm că în zilele foarte călduroase și însorite poți face rafting în pantaloni scurți, bermude sau șorturi și tricou lycra de preferat cu mânecă lungă, peste care ai vesta de salvare, care este un accesoriu foarte important, fiind întotdeauna bine-venită o șapcă pentru a te proteja de soare. Ahhh! Și să nu uităm de crema de protecție solară și apă pentru a te hidrata.

Am nevoie de experiență?

Nu ai nevoie de experiență pentru a participa la o tură de rafting, pentru asta există ghizi de rafting. Tocmai de aceea, de fiecare dată, înaintea turelor noastre de rafting se face instructajul, care cuprinde toate informațiile, pe care trebuie să le știi înainte de a începe tura.

Trebuie să fiu fit sau în formă foarte bună?

Cum raftingul este o activitate sportivă destul de intensă, trebuie să ai ceva mișcare la bord. Asta nu înseamnă că trebuie să fii numai fibră, ci trebuie să fii pregătit pentru o activitate intensă, dar plăcută, în care deplasarea în direcția dorită depinde numai de persoanele din barcă.

Cu alte cuvinte, nu e obligatoriu. Raftingul e un sport de echipă în care efortul se împarte între colegii de barcă. Vei vâsli atât cât poţi şi îţi face plăcere.

Pot lua boli de piele de la echipamentul de neopren?

Dimpotrivă! Neoprenul vă izolează faţă de apă, care poate fi contaminată cu diverşi germeni (puţine râuri din România sunt curate şi potabile 100%). După fiecare utilizare echipamentul e spălat şi dezinfectat cu cloramină (soluţia care se pune şi pe rănile deschise). Există persoane cu sensibilitate crescută a pielii şi cărora le recomandăm un tricou lycra purtat dedesubt. Tricouri lycra puteţi cumpăra din Decathlon, de exemplu.

Aveţi bază de rafting, ce avantaje primesc de la voi faţă de alţii?

 Te schimbi în vestiare civilizate, nu pe malul râului. Ai duşuri calde la finalul turei.

Parchezi maşina în siguranţă. Poţi depozita valorile la recepţie (acte, bani, etc).

După tură îţi va fi foame! Restaurantul te aşteaptă cu meniuri internaţionale a la carte.

Vă puteţi caza cu o noapte înante sau după, ca să vă bucuraţi de întregul weekend. Zona chiar merită! Vă sugerăm trasee şi activităţi ori le parcurgem împreună.

Pensiunea Valea Lupului ce găzduieşte baza de rafting e parte a unui amplu program social dedicat copiilor fără familie din zonă. Sumele cheltuite  în pensiune ajung acolo unde chiar e nevoie de ele!

Cât de lungi sunt traseele de rafting de pe Buzău? Există diferenţe de preţ?

  • În timpul sezonului 2015 operatorul cu cea mai scurtă tură a oferit 5,3 km/150 lei, Outdoor-Events.ro 12,9 km/200 lei (din care 20 voucher masă) iar toţi ceilalţi 8,2 km/200 lei sau peste 200 de lei.Distanţele sunt măsurate prin GPS şi au abatere de maxim 1%.

Cum e cu programul hidrocentralei de pe Buzău?

Ca să facem rafting pe cea mai spectaculoasă secţiune a Buzăului e nevoie ca hidrocentrala să funcţioneze.

Programul acesteia e dictat de factori pe care nu îi putem influenţa – licitaţii pe piaţa energiei, consum în sistemul energetic naţional, etc.

În fiecare seară se decide în Dispeceratul Energetic Naţional programul de funcţionare de a doua zi motiv pentru care nici noi, nici alt operator de rafting şi nici chiar Papa Benedict nu vă poate da un program ferm de rafting decât în seara zilei anterioare turei. Şi nici atunci cu titlu de siguranţă 100%.

Excepţie fac zilele cu ape mari din cauza ploii sau a topirii zăpezilor când nu depindem de hidrocentrală şi ne dăm fericiţi!

Statistic vorbind însă, cu excepţia perioadelor foarte secetoase programul hidrocentralei este suficient de consistent ca să facem rafting în condiţii bune.

Vă rugăm să ţineţi cont că există şi posibilitatea redusă a anulării complete a turei din motivele de mai sus.

E o activitate de relaxare, e ok să aducem câteva beri cu noi în bărci?

NU.Suntem o companie „DRY”, adică alcoolul este interzis în timpul turelor de rafting şi în general al tuturor activităţilor de aventură pe care le derulăm.

Vă puneţi în pericol nejustificat şi pe noi în situaţii nedorite. Prin regulament intern şi legislaţie internaţională ghidul de rafting are dreptul să refuze îmbarcarea oricărei persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe ce îi pot afecta capacităţile fizice şi psihice.

Trebuie să ştiu să înot ca să fac rafting?

E de preferat. Asta îţi asigură confort psihic în barcă şi în cazul în care ajungi în apă, şanse mai mari să scapi doar cu o porţie de adrenalină. Anunţă ghidul tău de barcă dacă nu ştii să înoţi şi îţi va recomanda un traseu adecvat. Vei primi şi un anume loc în barcă.

E posibil să se răstoarne barca cu noi?

E de preferat. Asta îţi asigură confort psihic în barcă şi în cazul în care ajungi în apă, şanse mai mari să scapi doar cu o porţie de adrenalină. Anunţă ghidul tău de barcă dacă nu ştii să înoţi şi îţi va recomanda un traseu adecvat. Vei primi şi un anume loc în barcă.

Am anumite probleme medicale. Pot face rafting?

E bine să ni le spui înainte de a face rezervarea. Unele sunt incompatibile cu raftingul, dar multe pot fi gestionate ca să beneficiezi de porţia ta de adrenalină.

Persoanele cu nevoi speciale pot face rafting?

Da, solicitaţi-ne detalii pe mail.

Sunt gravidă. Pot face rafting?

Până la trei luni, da. Mai târziu credem că oricum adrenalina n-o să vă lipsească.

E un sport sigur pentru copii? De la ce vârstă?

Da! Pentru copiii între 5 şi 8 ani avem programe de rafting pe lac, cu scenarii piratereşti incluse! De la 8 ani copiii se pot înscrie la Family Rafting, cu părinţi sau fără. În anumite zile cu debite reduse copiii pot face rafting şi pe Daredevil. Ghidul de barcă va decide acest lucru. E obligatoriu ca toţi copiii să ştie să înoate.

Ce grad de dificultate are Buzăul?

Buzăul a fost evaluat de către mai mulţi instructori din Federaţia Internaţională de Rafting şi are grad WW II-III, cu un pasaj de WW IV (faimoasa „Maşină de Spălat”).Bâsca(afluent al Buzăului şi pe care facem rafting la ape mari) a fost cotată WW III în sectorul inferior şi WW III-IV în sectorul superior.

http://en.wikipedia.org/wiki/International_Scale_of_River_Difficulty

Ce fac cu ochelarii? Cheile de la maşină? Telefonul?

Lăsaţi în maşina personală toate obiectele de valoare. Dacă ochelarii au lentile din sticlă sunt periculoşi în barcă, e de preferat să-i lăsaţi la maşină.

Unde mă schimb de haine şi cum le recuperez după tură?

Vă veţi schimba în baza noastră de rafting din incinta pensiunii Valea Lupului. Beneficiaţi de duşuri calde şi vestiare, parcare păzită, restaurant şi camere dacă aveţi nevoie. Tura se termină în imediata apropiere a pensiunii.Dacă suntem pe un alt râu decât Buzăul vă veţi schimba la maşinile personale sau în cortul pe care vi-l punem la dispoziţie. Vă conducem înapoi la maşini după rafting.

Pot veni singur(ă) la rafting sau trebuie să fiu într-un grup?

E mai amuzant să vii cu prietenii! Dacă niciunul nu are suficient curaj, vino singur(ă) şi te alipim unui grup. Sunt grupuri în fiecare weekend de vară, fără excepţie.

Ce înseamnă un ghid de rafting acreditat internaţional?

V-aţi urca în maşină cu un şofer fără carnet?Legislaţia română e vagă şi practic oricine poate conduce o barcă cu turişti pe râurile interioare, fără să aibă experienţă sau calificare.

Ghid acreditat înseamnă că acesta are la activ un număr minim dovedit de ture pe apă, aferent gradului de dificultate pentru care e acreditat şi că a parcurs un sistem de şcolarizare unic recunoscut în peste 40 de ţări.

Autoritatea de licenţiere este International Rafting Federation (IRF), care listează toţi ghizii săi (inclusiv din Romania) cu licenţe valabile. Toţi ghizii Mares Outdoor Events sunt acreditaţi de către IRF ca Raft Guide, Trip Leader(Senior Raft Guide) şi/sau Whitewater Rescue Technician. Formăm ghizi noi continuu, te poţi înscrie şi tu!

Ce grad de dificultate are Buzăul?

Buzăul a fost evaluat de către mai mulţi instructori din Federaţia Internaţională de Rafting şi are grad WW II-III, cu un pasaj de WW IV (faimoasa „Maşină de Spălat”).Bâsca(afluent al Buzăului şi pe care facem rafting la ape mari) a fost cotată WW III în sectorul inferior şi WW III-IV în sectorul superior.

http://en.wikipedia.org/wiki/International_Scale_of_River_Difficulty

Aţi avut accidente pe apă până acum?

Niciodată. Securitatea voastră ne este prioritatea numărul unu. La fiecare tură luăm toate precauţiile necesare şi la rândul nostru ne pregătim continuu să facem faţă oricărui incident.